joi, 12 mai 2011

Tipuri de discuri de frana

Designul discurilor de frana este destul de variat. Unele au o forma simpla, solida, fiind facute din fier turnat. In aceleasi timp, alte discuri de frana au o masa dubla, unita intre ele prin legaturi inca din procesul de turnare. Alte discuri de frana sunt gaurite pentru a usura racirea acestora. 
discuri de frana


Gaurirea se face in urma constatarilor bazate pe puterea si greutatea vehiculului pe care aceste discuri de frana vor fi montate. Ele au aparut pe piata, pentru prima data in anii 1960. Totusi, discurile de frana gaurite nu sunt preferate si in aplicatiile de performanta (sport, rally, curse etc.) intrucat rezistenta lor este mai mica decat cea a discurilor de frana normale.
discuri de frana


Unele discuri de frana au, din fabrica, canale realizate pe suprafata lor. avantajul acestora consta in faptul ca gazele si praful sunt eliminate mai repede. In lumea curselor, discurile de frana cu canale sunt preferate deoarece gazele, apa si pojghita sunt indepartate in mod rapid. unele discuri de frana au si canale dar si gauri. Totus, acestea din urma nu se folosesc ca solutie OEM pe autovehicule, intrucat ele uzeaza foarte repede un set de placute de frana.
discuri de frana


Avantajele acestor discuri de frana in comparatia cu franele pe tambur constau in faptul ca primele ofera performante mai mari de franare, transferul de caldura se face mai rapid, revenirea din submersiune este, de asemenea, mai rapida, efectul de fading este mult mai tarziu, necesitatea unui sistem de servo-frana nu este imperativa etc.

Discurile de frana sunt fabricate din "fier gri". Exista norme SAE care reglmenteaza tipul de fier gri ce se va folosi la realizarea discurilor, in functie de aplicatia pe care acestea vor functiona. Pentru automobile se va folosi norma J431 G3000 (G10).
discuri de frana


Unele masini de curse folosesc discuri de frana si placute de frana realizate din carbon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu